Glutenfri kantarellsoppa med västerbottentoast

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Härliga höst! Denna kantarellsoppa bjuder på precis de där smakerna som gör hösten till årets bästa matsäsong. Även om soppan är god helt för sig själv, så borde du ändå passa på att komplettera med krispigt stekta toastmackor med Västerbottensost. Man ångrar aldrig en toast så att säga.

4 portioner

Ca 30 minuter

Ingredienser

  • Kantarellsoppa
  • 600 g kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kantarellfond
  • ½ dl vitt vin
  • 3,5 dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kruka färsk timjan
  • Västerbottenstoast
  • 8 skivor Fria Vita Toast
  • 300 g riven Västerbottenost
  • Smör

SÅ HÄR GÖR DU

  • Kantarellsoppa:

  • Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta (spara lite svamp till att toppa soppan med inför servering).

  • Häll på vinet och låt koka tills vätskan dunstat bort. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 15 min.

  • Mixa soppan slät, tillsätt sedan grädde och koka upp. Smaka av med citronsaft , salt och peppar.

  • Toppa med stekta kantareller och timjan vid servering.

  • Västerbottentoast:

  • Smöra 4 skivor Vita Toast och lägg på ett tjockt lager med Västerbottensost över bröden.

  • Mal över salt och peppar. Lägg på de andra brödskivorna som lock, så att du har 4 st dubbelmackor.

  • Stek mackorna på båda sidor i en stekpanna med rikligt med smör. Snitta på diagonalen och servera tillsammans med soppan.

Detta glutenfria recept innehåller