Smörgåstårta är en stor favorit för oss på Fria, och vi tycker absolut att det är något att njuta av året runt med hjälp av säsongsanpassade smaker och ingredienser. Denna glutenfria vegetariska smörgåstårta är till exempel lite extra passande på hösten, när våra rotfrukter är alldeles nyskördade. Och hur snygg är den inte?
4-5 portioner
50 minuter
Skär av kanterna på brödskivorna och försök se till att skivorna blir lika stora. (Tips: spara brödkanterna och gör krutonger) Blanda sedan ajvar, färskost och crème fraiche i en skål och smula i fetaosten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tre skivor av brödet på rad så att de bildar en landgång. Bred därefter på ett lager av röran. Addera ytterligare två lager med bröd och röra och avsluta med ett lager bara bröd. Så här långt är perfekt att förbereda om du vill garnera dagen efter. Plasta då in tårtan nu och ställ i kylen över natten.
Täck hela smörgåstårtan med färskost och tryck fast bladspenaten på sidorna av tårtan. Använd mandolin eller kniv och skär tunna skivor av rödbeta, gulbeta, morot, zucchini och paprika. Dekorera sedan smörgåstårtan med grönsakerna, smula över fetaost och strössla med pinjenötter. Det ska kännas lite sådär härligt slarvigt. Redo att serveras!