Ett juligt och härligt recept till adventsfikat tillsammans med lite varm glögg. Eller ett supersmart sätt att göra åt de där pepparkakorna som alltid tycks bli över när julen är slut. Och vill du sätta lite ännu mer färg & smak på kalaset så kan vi tipsa om att blanda ner ett kuvert saffran i fyllningen.
Ca: 12 bitar
ca 40 (plus 1 h i kylen) minuter
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt stå medan du gör botten.
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa pepparkakorna i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop ordentligt. Tryck ut kakblandningen jämnt i en rund form om cirka 25 cm, gärna med löstagbar botten. Baka botten i ca 10 minuter, ta ut och låt svalna.
Fyllning:
Rör osten mjuk och blanda ner florsocker och crème fraiche. Vispa pösigt med elvisp. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen försiktigt på låg värme tills de är flytande. Vispa ner dem lite i taget i smeten. Bred ut fyllningen i formen och ställ cheesecaken att stelna i kylen minst en timme. Garnera med tinade lingon och mumsa loss!