Glutenfri vetestärkelse framställs genom att tvätta bort gluten ur vetemjöl. Man skiljer icke–vattenlösligt gluten från stärkelsen. Tvättprocessen är så noga att man endast får kvar stärkelse som innehåller max 20 mg gluten/kg. Denna typ av vetestärkelse är godkänd att användas i framställning av glutenfria produkter enligt Codex alimentarius regelverk (godkänt i EU, Kanada och USA). Gränsvärdet 20 ppm (parts per million), eller 20 mg/kg för glutenfria produkter, är detsamma oavsett om varan är gjord av vetestärkelse, majs, ris eller annat. Vi ställer höga krav på våra leverantörer och vetestärkelsens renhet kontrolleras genom ständiga analyser. Även slutliga produkter analyseras för att garantera att glutenhalten i våra produkter ligger under gränsvärdet. Hittills har analyserna visat att vi alltid ligger långt under i alla våra produkter.
I nordiska länder och Storbritannien har personer med celiaki ätit produkter med glutenfri vetestärkelse i över 50 år och det har visats i flera vetenskapliga studier att tunntarmen läker lika bra med som utan glutenfri vetestärkelse. Det finns dock ett fåtal personer med celiaki som inte tål vetestärkelse, utan att vi eller expertis riktigt kan förklara varför. Bästa gissning är att det handlar om överkänslighet mot något annat ämne i vetet som kan ge liknande symtom.
Flera av våra produkter har en låg sockerhalt (<5%): Havre matbröd, Havrefralla, Lingon Tranbär, Chiafralla, Fiber Toast, Grov Minibaguette, Vita Toast, Vallmofralla, Minibaguette, Lantbröd, Hamburgerbröd och Grovt Surdegsbröd.
”Kan innehålla spår av” är en frivillig märkning och det finns inga lagstiftande gränsvärden för hur mycket eller lite av en allergen en ”Kan innehålla spår av”-märkt produkt får innehålla. Den får dock aldrig användas som en ursäkt för dåliga rengöringsrutiner utan bara som ett sista alternativ där det är omöjligt att undvika risk för kontaminering från allergena ingredienser. Livsmedelsproducentens plikt är att alltid säkerställa att ingredienser som inte tillhör receptet inte hamnar i produkten. Ibland kan det dock uppstå en situation, till exempel vid användning av samma produktionslinjer för olika produkter, där en kontaminationsrisk från en allergen kvarstår trots noggranna rengöringsrutiner. I sådana fall kan livsmedelsproducenten lägga till ”Kan innehålla spår av”- märkning. Märkningen används främst för att skydda konsumenter med svåra allergier som kan vara känsliga för mycket små mängder av allergener.
Har du ytterligare frågor är du självklart välkommen att kontakta oss.
Efter upptining håller brödet bäst kvalitet i rumstemperatur i en omsluten påse. Vi rekommenderar inte att förvara brödet i kylskåp då brödet åldras fortast mellan 0 och +10 grader.
De flesta av våra produkter är fria från mjölk och produceras i en miljö fri från laktos och mjölkprotein. Endast vår färdigpizza Ham & Mozzarella är toppad med laktosfri ost som innehåller mjölkprotein. Pizzan produceras i andra lokaler än övriga produkter för att undvika kontaminering.
Tyvärr kan vi inte svara ja eller nej på denna fråga. Till skillnad från personer med celiaki kan veteproteinallergiker reagera på alla proteiner i vete, inte bara på glutenproteinerna. I vetestärkelsens framställningsprocess tvättas främst vetets glutenproteiner, gliadiner och gluteniner bort. I vete finns dock även andra proteiner, vatten- och saltlösliga albuminer och globuliner, som i små mängder kan finnas kvar i glutenfri vetestärkelse. Då vi inte analyserar halter av andra proteiner än gluten i vetestärkelsen, kan vi inte heller garantera att den skulle vara helt ren från alla vetets proteiner.
Det finns många veteproteinallergiker som äter glutenfri vetestärkelse utan några problem, medan andra måste följa en helt vetefri kost. Vi rekommenderar att du rådgör med din läkare eller dietist om du är osäker på vad du kan äta.
I några produkter använder vi ett glutenfritt maltextrakt av korn. Det görs glutenfritt genom en enzymatisk nedbrytning av glutenproteinerna i korn (liksom i många glutenfria öl). Det kontrolleras noggrant för glutenhalten. Dock kan det finnas rester av andra proteiner från korn i maltextraktet, och därför rekommenderar vi även här att du rådgör med din läkare eller dietist.
Vi har idag en produkt i vårt sortiment bakad utan både vetestärkelse och maltextrakt och det är Grovt Surdegsbröd.
Alla våra matbröd är bra källor till kostfiber, det vill säga att de innehåller mer än 3 g kostfiber per 100g. Vårt mest fiberrika bröd är Grovt Surdegsbröd som innehåller hela 11,5% fiber. Andra bra fiberrika val (över 6%) är Lingon & Tranbär, Fiber Toast och Grov Minibaguette.
Ditt barn kan äta de flesta av våra produkter. Endast följande produkter innehåller ingredienser med animaliskt ursprung: Choklad-, Äpple- och Citron- och Pepparkaksmuffins och Kladdkaka innehåller ägg. Vår färdigpizza Ham & Mozzarella innehåller skinka och är toppad med ost som innehåller mjölk.
Andra produkter är även märkta med ”Kan innehålla spår av ägg” då vi bakar produkter med ägg i samma lokaler som vi bakar produkter utan ägg. Märkningen innebär alltså inte att ägg finns i alla produkter utan att i enstaka fall kan det förekomma kontaminering från ägginnehållande produkter. Det finns inga gränsvärden för hur mycket av en allergen ”Kan innehålla spår av”-märkt produkt får innehålla. Märkningen bygger på tillverkarens bedömning att det finns en risk att sporadiskt hitta små mängder av allergenen i produkter där den inte ingår i receptet. Undantaget från äggkontaminering är Pizza Ham & Mozzarella som bakas i annan lokal.
I vår strävan att baka de bästa och mest välsmakande bröden arbetar våra produktutvecklare med att utvärdera många nya glutenfria råvaror under året. En av dessa är glutenfritt maltextrakt av korn, som visade sig ge flera av våra produkter stora fördelar i både smak och konsistens. För referens ingår glutenfritt maltextrakt från korn ofta vid framställning av glutenfri öl. Det maltextrakt vi använder är noga kontrollerat för att vara glutenfritt och det är bara en liten mängd av detta i våra recept. Alla våra produkter är glutenfria och anpassade för personer med celiaki. De har en total glutenhalt på långt under gränsvärdet 20 ppm.
Maltextrakt benämns ibland som maltsirap, det är egentligen två olika namn för samma sak. I våra produkter använder vi ett maltextrakt av korn, där en enzymatisk process tar ned glutenhalten till en glutenfri, <20 ppm, råvara, vilket noggrant kontrolleras genom analys. Den fetstilas på samma sätt som glutenfri vetestärkelse i våra ingrediensförteckningar, eftersom både korn och vete tillhör de 14 allergener som enligt informationsförordningen EU1169/2011 måste framhävas.
Att baka utan gluten innebär ofta att man måste använda fler ingredienser och tillsatser för att ersätta gluten och det nätverk som gluten skapar i bröd. Alla ingredienser i våra produkter finns där av en anledning och cellulosagummi fungerar som ett förtjockningsmedel och bidrar till konsistensen i brödet. Namnet kan låta lite annorlunda och är i sig inte ett gummi, utan görs från cellulosa i växter och består till största delen av sockermolekyler. Den totala halten förtjockningsmedel i våra produkter är väldigt liten och fördelas dessutom på cellulosagummi, guarkärnmjöl och xantangummi. Halten av cellulosagummi i Frias produkter är därför väldigt låg.
På Fria Bröd följer vi noggrant livsmedelslagstiftningen och de rekommendationer som sätts av Livsmedelsverket. I livsmedel inom EU tillåts endast tillsatser som är noggrant granskade av EFSA (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och därefter godkända av EU-kommissionen. Dessa kännetecknas av att de har ett E-nummer. Cellulosagummi (E466) är just en sådan tillsats.
Den senaste tiden har dock cellolusagummits påverkan på tarmen diskuterats i olika sociala medier, där det hänvisas till studier där forskning genomförts på främst djur som ibland fått väldigt stora mängder av ämnet. Djurstudier är intressanta men är inte direkt överförbara på människa. En hypotes är att bakteriesammansättningen i tarmen ändras, men det är viktigt att veta att den skiljer sig mellan människor och djur redan från början. Det gör studieresultaten ännu svårare att överföra till människa. Mer forskning behövs och vi följer utvecklingen noga.
För oss som producent av glutenfria produkter är det av största vikt att våra produkter är säkra och främjar en god tarmhälsa hos de med celiaki. Det säkraste sättet för oss att göra det är just att följa livsmedelslagstiftningen och de rekommendationer som sätts av Livsmedelsverket utifrån godkännande i EU-kommissionen.
På Livsmedelsverket kan du läsa mer om tillsatser och Cellolusagummi.
”Kan innehålla spår av ägg”- märkning innebär att det finns en risk för kontaminering från ägg. Den innebär alltså inte att ägg finns i alla produkter utan att i enstaka fall kan det förekomma kontamination från ägginnehållande produkter. I vårt sortiment bakas Choklad-, Äpple- och Citron- och Pepparkaksmuffins och Kladdkaka med ägg som ingrediens. Andra produkter är märkta med ”Kan innehålla spår av ägg” då de bakas i samma lokaler. Undantaget från äggkontaminering är Pizza Ham & Mozzarella som bakas i annan lokal.
Det finns inga lagstiftande gränsvärden för hur mycket eller lite av en allergen en ”Kan innehålla spår av”-märkt produkt får innehålla. Märkningen bygger på tillverkarens bedömning att det finns en risk att sporadiskt hitta små mängder av allergenen i produkter där den inte ingår i receptet.
Har du ytterligare frågor är du självklart välkommen att kontakta oss.
Vi tycker att det är superbra att andra varumärken erbjuder och är duktiga på att baka vetefria produkter för till exempel spannmålsallergiker. Men det finns en del utmaningar och det är tyvärr inte alltid bara att byta ut vetestärkelse mot något annat i ett befintligt recept. Bakegenskaperna är väldigt olika. Ofta tappar man något i konsistens, smak eller doft. Det kan också bli stora skillnader i bageriets produktionskedja och det kan påverka så att produkten blir för dyr att tillverka.
Vår strävan är att baka de bästa gluten- laktos- och mjölkproteinfria produkterna. Det är just detta som vi kan allra bäst. Anledningen till att vi använder oss av glutenfri vetestärkelse är framförallt dess goda bakegenskaper. Glutenfritt bröd som bakas med glutenfri vetestärkelse har ofta en bättre textur och konsistens. Smaken upplevs även likna gluteninnehållande bröd mer än bröd baserat på exempelvis ris eller majs, vilket kan bidra till förhöjd livskvalitet för många personer med celiaki.
Därmed inte sagt att det inte kan komma produkter utan vetestärkelse i framtiden och vi har i dagsläget vår produkt Grovt Surdegsbröd som är utan vetestärkelse. Vi utvärderar ingredienser och råvaror kontinuerligt, men OM vi ska göra en förändring i ett recept, så är vårt mål alltid att produkten ska förändras till det bättre när det gäller smak, konsistens och kvalitet. Det är en regel som vi inte tummar på.
Tillsatser används alltid i livsmedel för att erhålla en viss funktion: för att öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel). I livsmedel inom EU tillåts endast tillsatser som är noggrant granskade av EFSA (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och därefter godkända av EU-kommissionen. Dessa kännetecknas av att de har ett E-nummer.
När man bakar utan gluten innebär det att man ofta måste använda fler ingredienser och tillsatser för att ersätta gluten och det nätverk som gluten skapar i brödet. Tillsatserna som finns i våra produkter är främst förtjockningsmedel och emulgeringsmedel som förekommer i många vanliga livsmedel. Förtjockningsmedel används för att skapa en bra konsistens och emulgeringsmedel behövs för att kunna blanda vatten och olja på ett bra sätt.
Förtjockningsmedel som finns i våra produkter:
Guarkärnmjöl E412 – framställs ur guarplantans frö.
Xantangummi, E415 – framställs ur socker genom en bakteriell jäsningsprocess, mycket fiberrikt.
Cellulosagummi E466 – framställs ur cellulosa (en slags kolhydrat).
Emulgeringsmedel som finns i våra produkter:
Lecitin (raps) E322 – Lecitin kan utvinnas ur raps, soja, solros eller äggula. Vi använder lecitin utvunnet ur raps i våra produkter.
Mono-och diglycerider av fettsyror E471 (vegetabiliskt ursprung) – samma funktion som lecitin men framställs av vegetabiliska fettsyror.
Nej, inga av våra produkter innehåller palmolja. Kanelbullar och Kanelsnäckor var de sista produkterna som innehöll palmolja, men sedan v.4 2022 är även de palmoljefria.