Leva med celiaki
Det glutenfria livet
Att börja leva med celiaki kan till en början kännas svårt. Ofta fokuserar man på de livsmedel som man nu måste undvika. Men när man lärt sig vad som går bra att äta, kommer ofta insikten att det inte behöver vara så dramatiskt att leva med celiaki. Med kunskap om ingredienser och med noggrannhet går det utmärkt. Det är mycket man fortfarande tål och idag finns det många glutenfria alternativ. Att äta och laga mat utan gluten är idag mycket lättare än det låter.
Glutenfritt hemma
Prova att ändra dina recept genom att ersätta ingredienser som innehåller gluten mot glutenfria alternativ. Ofta går det utmärkt. I stället för vetemjöl kan du till exempel reda såsen med majsstärkelse. Och med basvaror som glutenfritt bröd, pasta och mjölmixer kan du enkelt anpassa de flesta måltider. Glutenfria recept finns det gott om på nätet och i kokböcker. Ordna det praktiskt, så att du enkelt kan hantera glutenfria livsmedel separat. Det behövs inga extra grytor, tallrikar och bestick till den som har celiaki, men de måste vara rendiskade före användning. En egen skärbräda till glutenfritt bröd är bra, eller skär det glutenfria brödet på en ren skärbräda innan vanligt bröd skärs där. Servera i en egen brödkorg, och använd separata serveringsbestick till glutenfria och glutenhaltiga rätter.
Glutenfritt borta
Att äta hos vänner eller på restaurang kan till en början kännas besvärligt. Men om du talar om att du har celiaki och inte tål gluten är förståelsen idag stor. Många äter glutenfritt, och det finns många glutenfria alternativ. Kunskapen om gluten och glutenfri kost kan däremot variera i samhället. Tala alltid om att du inte tål gluten när du är på café och restaurang. De måste kunna svara på vilka rätter som är glutenfria. När du ska hem till vänner är det viktigt att informera dem och be dem fråga dig om råd. Kanske kan du erbjuda dig att ta med glutenfritt bröd? Oavsett var du äter måste du känna dig säker på att maten är glutenfri. Att fråga och förklara om gluteninnehåll och tillagning är därför nödvändigt. Ladda gärna ner vår Glutenfri-broschyr med tips och råd för dig som lever med celiaki!
Glutenfritt vid resa, Översättningskort för celiaki
Celiaki ska inte hindra dig från att resa. Men oavsett vart eller hur du ska resa kan det vara bra att i förväg undersöka möjligheterna att få glutenfri mat på vägen dit och när du kommer fram. Meddela gärna researrangören och de hotell och restauranger du vet att du ska besöka. Att ta med någon form av ”nödproviant” är också klokt. Förekomsten av gluten i andra matkulturer kan skilja sig en hel del från vår svenska, så läs på om maten i landet dit du ska åka. Kännedomen om celiaki är också väldigt olika. Om du är medlem i Svenska celiakiförbundet rekommenderar vi dig att ladda ner deras översättningskort om celiaki med ord och fraser som förmedlar vad du tål och inte tål. De finns på över 40 olika språk.
Dietisten som stöd
Dietisten är ett ovärderligt stöd för den som har fått diagnosen celiaki. En dietist kan säkerställa att kosten är strikt glutenfri men utan onödiga restriktioner. Det är viktigt, eftersom den glutenfria kostbehandlingen är en livslång behandling. Regelbundet stöd av dietist är därför nödvändigt, och ett första besök bör ske inom 2–3 veckor efter diagnos. En dietist kan också ge individuella kostråd, vilket kan vara extra viktigt för vissa personer. Från 2020 finns nationella Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki.
Livsmedelsanvisning och merkostnadsersättning
Barn upp till 16 år kan få en livsmedelsanvisning med vissa glutenfria produkter till ett subventionerat pris. Livsmedelsanvisningen skrivs ut av en läkare – ungefär som ett recept. Idag fungerar livsmedelsanvisningen olika i olika regioner. I vissa regioner är den utbytt mot en merkostnadsersättning. Barnets dietist ska känna till detta och kunna guida er rätt.
Efter 16 års ålder finns ingen livsmedelsanvisning. I en del regioner ersätts den av en merkostnadsersättning i form av ett ekonomiskt bidrag eller subventioner, men i många regioner erbjuds ingen merkostnadsersättning alls. Er dietist ska känna till hur det fungerar där ni bor.
Anmäl till försäkringsbolaget
Om du har fått diagnosen celiaki bör du anmäla det till ditt försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag ger en ersättning vid diagnosen celiaki i form av en engångssumma. Celiaki räknas nämligen som två-procentig invaliditet.