Ingredienser
-
4 portioner
-
Kantarellsoppa
- 600 gram kantareller
- 2 st scharlottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 5 dl vatten
- 3 msk kantarellfond
- 0,5 dl vitt vin
- 3,5 dl grädde
- 1 msk citronsaft
- 1 kruka färsk timjan
- Salt och peppar
-
Västerbottenstoast
- 8 skivor Fria Vita Toast
- 300 g riven Västerbottenost
- Smör
Så här gör du
Kantarellsoppa
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta (spara lite svamp till att toppa soppan med inför servering).
Häll på vinet och låt koka tills vätskan dunstat bort. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 15 min.
Mixa soppan slät, tillsätt sedan grädde och koka upp. Smaka av med citronsaft , salt och peppar.
Toppa med stekta kantareller och timjan vid servering.
Västerbottenstoast
Smöra 4 skivor Vita Toast och lägg på ett tjockt lager med Västerbottensost över bröden.
Mal över salt och peppar. Lägg på de andra brödskivorna som lock, så att du har 4 st dubbelmackor.
Stek mackorna på båda sidor i en stekpanna med rikligt med smör. Snitta på diagonalen och servera tillsammans med soppan.