Ingredienser
-
4-5 portioner
- 12 skivor Fria Vita Toast
-
Fyllning
- 0,5 dl ajvar
- 100 g färskost
- 2 dl crème fraiche
- 100 g fetaost
- Salt och peppar
-
Garnering
- ca 200 g färskost
- Några nävar babyspenat
- 0,5 rödbeta
- 0,5 gulbeta
- 1 morot
- 0,5 zucchini
- 0,5 röd paprika
- ca 30 g fetaost
- 3 msk pinjenötter
Så här gör du
Skär av kanterna på brödskivorna och försök se till att skivorna blir lika stora. (Tips: spara brödkanterna och gör krutonger) Blanda sedan ajvar, färskost och crème fraiche i en skål och smula i fetaosten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tre skivor av brödet på rad så att de bildar en landgång. Bred därefter på ett lager av röran. Addera ytterligare två lager med bröd och röra och avsluta med ett lager bara bröd. Så här långt är perfekt att förbereda om du vill garnera dagen efter. Plasta då in tårtan nu och ställ i kylen över natten.
Täck hela smörgåstårtan med färskost och tryck fast bladspenaten på sidorna av tårtan. Använd mandolin eller kniv och skär tunna skivor av rödbeta, gulbeta, morot, zucchini och paprika. Dekorera sedan smörgåstårtan med grönsakerna, smula över fetaost och strössla med pinjenötter. Det ska kännas lite sådär härligt slarvigt. Redo att serveras!