Visselblåsning

Rapportera ett missförhållande eller en oegentlighet

På Fria Bröd gör vi vårt yttersta för att verksamheten ska bedrivas på ett etiskt och korrekt sätt enligt gällande rätt. Vi är dock medvetna om att alla organisationer kan råka ut för misskötsel och missförhållanden.

Genom att inrätta en rapporteringskanal med extern mottagare och oberoende och självständig utredare vill vi på Fria Bröd uppmuntra anställda och övriga som är i ett med Fria Bröd arbetsrelaterat sammanhang att lyfta och rapportera allvarliga incidenter eller misstankar om oegentligheter och missförhållanden som angår Fria Bröd.

Kanalen och systemet är helt skilt från Fria Bröds övriga IT-system och spårar inte IP-adresser eller andra uppgifter som kan identifiera den som skickar ett meddelande.

Vem kan rapportera?

En fysisk person i eller utanför organisationen (personkretsen), som är i ett arbetsrelaterat sammanhang med Fria Bröd kan rapportera ett missförhållande i kanalen, dvs om du är en person i nuvarande eller tidigare arbetsrelation med Fria Bröd, och där du har fått information om missförhållanden. Om du är osäker på om du är det ber vi dig rapportera ändå och kommunicera med den externa parten för att utreda det.

Hur ska du rapportera?

Du gör din rapport genom att följa denna länk.

Du kommer därigenom till ett formulär som du fyller i så noggrant och utförligt som möjligt om det du vill rapportera om.

Eftersom din rapport tas emot av en helt fristående extern part tillika juristbyrå, som är helt självständig och oberoende i förhållande till Fria Bröd, ber vi dig att du i din rapport även anger din identitet.

Du som rapporterar i rapporteringskanalen och uppger din identitet har ett skydd för denna genom att den extern parten som hanterar din rapport har en lagstadgad tystnadsplikt (se 9 kap. 1 § Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden).

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för verksamhetsutövaren att ta emot anonyma rapporter. Att vara anonym kan försvåra möjligheterna att utreda ärendet och kontrollen av om den rapporterande personen omfattas av personkretsen och ska ha tillgång till rapporteringskanalen och uppbära det skydd som lagen syftar till att ge.

Du ombeds även ta ansvar för ärendet genom att följa upp det regelbundet i kanalen och svara på frågor från utredaren för att ärendet ska få önskad effekt och resultat.

Vad ska du rapportera?

Typ av händelser som ska rapporteras i kanalen beskrivs i lagen som ”information om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram”.
För att det ska finnas ett allmänintresse ska det gälla allvarliga förhållanden, angå en krets som kan betecknas som allmänheten och finnas ett legitimt intresse av att missförhållandena kommer fram.

Det kan till exempel gälla vanliga och systematiska missförhållanden som det finns ett samhällsintresse av att de rättas till eller avbryts. Missförhållandet behöver inte vara aktuellt eller pågående, det kan även gälla rapportering av avslutade och helt utagerade missförhållanden. Däremot omfattas normalt inte information som endast rör den rapporterande personens eget arbets- eller anställningsförhållande av lagen.

Missförhållandena ska även vara av den karaktären att den rapporterade personen vid tidpunkten för rapporteringen haft skälig anledning att anta att informationen om missförhållandena var sann.

Vad händer efter du rapporterat?

Ärendet tas emot av vår externa part som screenar ärendet och håller i kommunikationen med dig. Du kan vänta dig en bekräftelse av mottagandet av ditt ärende inom sju dagar, varför du ombeds logga in på nytt inom åtta dagar från din rapport.